este responabil cu propria fericirea, andreea laza
Blog

Ești singurul responsabil cu fericirea ta

Daca exista ceva ce vrem cu totii sa avem in viata noastra este sa fim fericiti.

Ce este fericirea asta pana la urma?

Este un job, o relatie, o casa sau o reusita? Parerea mea este ca fericirea nu are nicio legatura cu circumstantele, ori nu ar trebui sa aiba.

  • Fericirea este o stare de spirit, adica are legatura cu spiritul nostru nicidecum cu lumea exterioara.

Mai mult, este o stare de spirit pe care o alegem in fiecare moment.

Alegem in fiecare moment sa fim fericiti sau nefericiti, la fel cum alegem sa mancam o pizza sau o portie de paste, la fel cum alegem intre Cola si o apa plata cu lamaie.

Si, la fel cum nu trebuie sa motivam nimanui de ce alegem o Cola cu pizza, la fel nu trebuie sa ne justificam fericirea.

Aici e marea noastra drama.

Nu ne ajunge sa fim pur si simplu fericiti.

Ne trebuie motive ca sa ne-o putem justifica. Ca si cum ea nu tine de noi, ci vine din exterior odata cu un motiv bine intemeiat.

  • Iar pana nu avem motiv, nici fericiti nu putem fi.

Iar mai apoi marea drama naste monstri.

Fiindca ne cautam motive sa fim fericiti, de cele mai multe ori o legam de circumstante exterioare spiritului nostru.

  • Si cel mai adesea fericirea, sau lipsa ei punem pe spatele celorlalti, a horoscopului sau a conjunctiilor dintre stele, a ascendentului, a zatului de cafea prelins pe farfurioara, pe seama pisicii negre ce ne-a taiat calea.

Si in absolut ultimul rand: pe seama noastra!

Suntem atat de siguri ca fericirea se afla in exteriorul nostru incat nici nu ne da de banuit ca s-ar putea sa fim NOI insine responsabili cu propria fericire.

Astfel o punem pe seama partenerului, familiei sau prietenilor, carora le imputam ca nu ne fericesc asa cum am vrea noi, negandindu-ne ca si ei se afla in cautarea propriei fericiri.

Eu am invatat doua lectii valoroase destul de recent, iar acestea sunt:

1. Nu iti trebuie motive ca sa fii fericit

Fericirea, la fel ca si tristetea, este o stare de spirit pe care o alegem deliberat in fiecare clipa si pentru care nu trebuie sa ne justificam in fata nimaniu, cu atat mai putin in fata propriei constiinte.

2. Nimeni pe lume nu este responsabil sa te faca fericit: nici macar un pic.

  • Tu esti singur dator sa-ti alegi credintele, mantra si obiceiurile zilnice care sa te conecteze la cine esti tu de fapt si astfel sa te aduca la starea de spirit a ta naturala: starea de fericire!

Fara suparare, nimeni nu poate sa faca asta in locul tau.

Iar celorlalti, permite-le sa fie fericiti ei insisi, dezlegandu-i de la munca sisifica si imposibila de a te face pe tine fericit.

Sa fii fericit este responsabilitatea ta!

Cu ganduri de bine,

A