Blog

Arta de a fi bun cu ceilalți

arta-de-a-fi-bun_640x400

Sunt multe lucruri în lumea asta care, fie nu ni se spun atunci când suntem mici, fie nu le înțelegem la acea vârstă. Unul dintre ele vorbește despre arta de a fi bun cu ceilalți.

Bunicii mei, părinți tatălui meu, nu au fost oameni bisericoși, chiar deloc, însă de la ei am învățat ceea ce încearcă religia să îi învețe pe credincioși de atâta timp.

Importanța bunătății. 

Chiar dacă nu poate fi cuantificată în bani, măsurată în metri sau cântărită în grame, bunătatea este o valoare în sine, mai mult, este o valoare firească și umană. Și aici nu mă refer la abilități, deprinderi și lucrurile la care te pricepi bine să le faci (adică la care ești bun), ci la bunătatea pe care o ai față de ceilalți oameni.

Ce înseamnă a fi bun cu ceilalți?

În accepțiunea mea, înseamnă să ai intenții bune, să ajuți necondiționat pentru că îi iubești necondiționat. Și aici lucrurile parcă se complică, dar nu vă speriați, le clarific imediat.

Cum anume să iubești necondiționat? Cu toții avem regretatele așteptări de la frați, părinți, surori, colegi sau iubiți. Cum anume să scoți condiția din calculul matematic al iubirii?

Singura modalitate de a-i iubi pe semenii tăi este de a te iubi pe tine însuți înainte de toate. Cum poți să dai cuiva iubire dacă nu ți-o oferi ție în primul rând? Păi cum așa?

Felul în care ne comportăm cu ceilalți, trădează care este adevărata noastră părere despre noi înșine, cât de mult de iubim și care este valoarea pe care noi înșine ne-o dăm.

Și acum, cum să învățăm să fim buni cu ceilalți?

Simplu!

Fii bun bun cu tine, cunoaște-te și iubește-te pe tine însuți pentru unicitatea ta, pentru faptul că dacă nu existai, existența era incompletă fără tine.

Învață să te apreciezi prin a fii mulțumit cu și de tine. Mulțumește universului că exiști și fii recunoscător!

Credeți-mă este mult mai greu și mai anevoios a fi rău. Vă miră acest lucru? A fi rău nu este natural uman și nu ne ajută la nimic pe termen lung.

În momentul în care tu ai ajuns pe lume ai fost bun, ai fost sincer și cu sufletul curat. Întoarce-te la starea inițială, fii așa cum erai înainte să te strice credințele celorlalți despre lume. Întoarce-te la cum erai înainte de a te simți neiubit și neapreciat, înainte de a te simți singur și părăsit.

Tu ești un om bun iar lumea asta are nevoie de tine, cu toții avem nevoie de tine, așa cum ești tu cu adevărat.

Cu toții avem nevoie să deprindem, să reînvățăm și să ne re-amintitim arta de a fi buni cu ceilalți. Avem nevoie de asta pentru sufletul nostru, pentru spiritul nostru, pentru evoluția noastră cât și pentru starea noastră de bine și de sănătate.

Pentru că a fii buni cu ceilalți înseamnă a fi buni cu noi înșine.

A