a avea dreptate sau a fi fericit
Blog

A avea dreptate sau a fi fericit. Ce este mai important?

a avea dreptate sau a fi fericit

De multe ori în viață ajungem în situații în care, deși avem nevoie, nu știm să facem distincția fină între ce este adevărat și ce este bine.

După cum spuneam, fiecare dintre noi este o perspectivă diferită, un subiect diferit, care descifrează viața prin prisma propriilor credințe despre sine. Pe lângă asta, avem și un ego cât casa. Cu cât părerea despre sine este mai proastă, cu atât ego-ul este mai mare (proporțional).

  • Iar din ego izvorăște nevoie de a dovedi că suntem cineva, că suntem importanți și valoroși.

Egoul este metoda pe care oamenii au descoperit-o pentru a-și da valoare în mod artificial, obligându-i pe ceilalți să îi considere importanți, să îi aprecieze și să-i iubească. Dar despre ego, altă dată.

Marile bătălii ale vieții se dau între ego și cine suntem de fapt, conștiința noastră.

  • Ego-ul este cel care spune „NU, eu am dreptate” iar cine suntem de fapt spune „așa este bine, dacă fac așa îmi este conștiința împăcată„.

Probabil ați văzut de multe ori sau ați asistat la certuri pe tema „eu am dreptate, ba eu am dreptate” (care îmi amintesc de copilărie). Sunt absolut sigură de asta.

Dar, cum spuneam, fiecare vede altfel dreptatea, iar dreptatea asta este undeva la mijloc. Este și a mea și a ta.

Dar există ceva la fel pentru fiecare: felul în care ne simțim după

Cum anume mă face să mă simt, ce simt, dacă sunt împăcat, dacă rezolvarea problemei mă face să mă simt liniștit și fericit.

Cum știi de fapt dacă o situație este rezolvată definitiv?

  • Atunci când nu te mai gândești la ea nici măcar o clipă. Simplu!

Dar dacă problema este nerezolvată, ea va continua să ne apese cu greutate pe suflet și să ne facă să fim triști și nefericiți, cu toată dreptatea din lume. De ce?

La nivelul conștiinței noastre există un singur adevăr

Acela care ne face să fim neliniștiți în continuare, chiar dacă ne-am impus punctul de vedere și ne-am „sfădit” bine cu persoana în cauză, sau am pus-o la punct, așa cum merita, nu?

  • Felul în care ne simțim după este barometrul care dictează dacă am rezolvat sau nu o problemă.

Mai contează să ai dreptate, dacă ești neliniștit și cu problema nerezolvată?

Vreau însă să închei într-un ton optimist, spunându-vă că oricare dintre noi poate să înceapă chiar de azi să-și rezolve problemele, nu din ego ci din adâncul conștiinței. Pentru că:

Dreptatea este a fiecăruia, dar adevărul este unul singur.

Așa că, dacă vă simțiți cu sufletul apăsat sau neliniștiți, încercați o altă abordare a problemei pentru a o rezolva definitiv.

Se poate! 🙂

A