Blog

10 Lucruri care îmi plac la Cluj

10 lucruri care imi plac la cluj
Foto Marius Neag

De data asta, m-am gândit să scriu într-un ton pozitiv și entuziast, așa cum îmi face bine. Sper să scriu așa de expresiv, încât să vă pot transmite și vouă starea mea de bine și de bucurie, relatându-vă care sunt lucrurile care îmi plac la Cluj cel mai și cel mai mult.

Pentru cei care locuiesc în Cluj, acest articol poate părea o formă de deja vu, este de înțeles. Însă pentru cei ce nu locuiesc aici și doresc să știe mai multe sau să viziteve Clujul, poate fi un bun start pentru a explora orașul ca la carte și a-i afla dedesubturile.

Haideți să începem cu deci. Deci, 10 Lucruri care îmi plac la Cluj.

# 10 Oamenii

Poate cel mai mult din tot orașul îmi plac oamenii din el. Vorba lui Popa Tanda „omul sfințește locul”. Ei bine, așa și este. Dar la ce oameni mp refer? Nu mă refer la cei născuți și crescuți aici cu (ora lor doi și nu două și cu acel „ie” ]n loc de „da”). Mă refer la oamenii care vin aici, se îndrăgostesc de Cluj Napoca și rămân per semper fidelis orașului.

Studenții, oamenii cu mintea deschisă, oamenii care au vizitat mult lumea și știu multe, oameni care se îmbracă frumos, non-conformist și oammenii culți care cară mereu aparate foto, cărți, biciclete, câini în lesă cu atâta pasiune. Oamneii aceia care nu se miră de nimic și aparent nu te judecă, preocupați fiind cu lucruri ceva mai intelectuale.

Despre acești oameni vă zic, nu vă faceți griji, îi veți găsi pretutindeni în Cluj.

# 9 Parcul Central

Cred că este cel mai frumos și autentic loc din Cluj Napoca, locul unde angajații Rosal mereu tund tufe, sădesc flori și mătură. Parcul Central este cel mai frumos loc din inima Clujului unde mereu m-am încărcat cu atâta energie pozitivă de la soare, de la natură și de la frumusețea lui.

Mă bucur foarte tare că edilii s-au ocupat foarte bine de parc, l-au reamenajat și l-au înfrumusețat anul trecut, ceea ce este minunat.

Nu o să vă spun ce este de făcut în Parcul Central, fiindcă aici fiecare face ce-i place, iar „surpriza descoperirii” v-o las vouă. Tot ce repet este că merită văzut și străbătut.

# 8 Cafenelele boeme

Îmi place la Cluj că este un oraș boem, cu lume foarte diferită, deschisă la nou. Așa sunt oamenii din Cluj precum cafenelele pe care le frecventează, boeme și ele.

Pe studenții de la teatru îi veți regăsi adesea în Insomnia, poate cel mai non-conformist pub din oraș iar pe cei de la Litere for în Irish Pub (pentru că este aproape) ori în Zorki, Krajtzar sau Shadows în frumoasa piață Matei Corvin.

Pentru cei de la Business sau de la Drept există și localuri mai de fițe, boeme și ele în felul lor, precum frumosul Diesel sau Olive Cafe, aflate în centru iar pe cei de la FSEGA, în Iulis Mall…mda.

Iar mai apoi vorbim despre Janis Pub, despre Berăria Ursus și altele câteva deschise pentru toată lumea. Toate în felul lor sunt oglinzi ale orașului și mai ales a oamenilor care îl locuiesc.

# 7 Facultățile bune

Chiar dacă au ajuns cât se poate de comerciale, precum niște societăți comerciale cărora nu le pasă de ce ți se va întâmpla după ce termini, în Cluj, spre deosebire de alte orașe din țară, facultățile sunt bune. Eu am terminat Litere și țin să spun că aici nu termină toată lumea și la fel se poate spune și despre Facultatea de Psihologie, unde am făcut masterul.

Nivelul de calitate este crescut și se menține crescut în marea majoritate a facultăților de aici ceea ce mă face să cred că în continuare în Cluj vor veni oameni intersați cu adevărat de a învăța ceva, de a munci pentru o diplomă și a se strădui pentru propria educație.

Facultățile astea bun sunt motivul pentru care Clujul este un oraș studențesc în care lumea vine și nu mai pleacă. Pentru că ne place.

# 6 Evenimentele și posibilități de distracție

Doar răsfoind o revistă precum Zile și Nopți sau 24Fun îți dai seama, de fapt, câte se petrec în orașul tău, în cazul meu Cluj Napoca. Fiind atât de cultural și de cosmopolit, Clujul organizează anual festivaluri deja recunoscute internațional precum TIFF sau TIMAF, Eelctro Castle, Peninsula (de anul acesta) etc.

Îmi place că există mișcare culturală în Cluj, că se petrec lucruri și dacă chiar te hotărăști să ieși din casă, oriunde ieși este ceva interesant de văzut. Iar dacă vrei ceva mai liniștit, ai opțiunea să vizitezi muzee, galerii de artă, expoziții sau seri de poezie.

Pe lângă evenimentele culturale, Clujul oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului liber în mod frumos.

Pădurea Făget, apa sărată de la Cojocna, Laguna Albastră de la Aghireșu, Grădina Zoo din Ciurila, Grădina Botanică, Castelul Banfy de la Bonțida, frumosul baraj de la Gilău și Tarnița și mai apoi Mărișelul unde vă așteaptă Cabana Moților sunt doar câteva locații splendide.

Dacă vă doriți ceva mai explosiv, încercați parașutism, la ieșire spre Apahida, echitație în Florești sau întâlniri de gradul 3 în Pădurea Hoia (pentru curajoși). Îi lipsește Clujului, într-adevăr un parc de distracție ca lumea, însă cine știe, poate în viitorul apropiat cineva va avea și această inițiativă.

# 5 Piețele de produse artizanale din centrul pietonal

Vei păți de multe ori, ca trecând prin frumoasele piețe pietonale, să prinzi un târg de obiecte și produse artizanale, un târg de inspirație medievală cu meșteri locali care îți pun la dispoziție produsele lor artizanale, hand-made și absolut minunate.

Oamenii sunt zâmbitori și îmbietori iar clujenii fascinați să se plimbe printre tarabe, chiar dacă se uită doar. Acestea sunt parte din stilul de viață autentic clujan, în care lumea este din ce în ce mai bio și mai organică, exact așa cum ar trebui să fie.

# 4 Orașul romantic, Cluj

Îmi place asta la Cluj, feelingul ală de medieval, de autentic și de vechi. Uneori când este ceață peste Cluj, în acele dimineți de Noiembrie, mă simt ca în Sleepy Hallow, ferec porțile și mă arunc din nou în pat înfrigurată de ideea că aș putea fi următoarea victimă.

Sunt sigură că toată poveste cu Vlad Țepeș s-a petrecut de fapt în Cluj, în vremuri de demult, în care Clujul era doar cât centrul orașului de azi. Clujul este un oraș romantic pentru că a fost martorul atâtor povești de dragoste, atâtor întâlniri și iubiri.

Pentru că, în continuare sălăjluiește aceste iubiri care s-au cunoscut în Cluj și au rămas aici.

# 3 Atâtea restaurante bune

Da, mâncarea este bună și foarte bună în Cluj, apar mereu restaurante noi cu tematici noi și nebănuite și niciodată cât trăiești aici nu vei apuca să deguști din tot ce are Clujul de oferit. Pentru cei care nu sunt din Cluj și vor să mănânce bine, aici este o listă cu Top Restaurante unde mâncarea este criminal de bună.

Alegeți restaurantul și în funcție de ambianță, de cun vă face să vă simțiți. O idee foarte interesantă poate fi Grădina Boemă, Restaurantul Panoramic sau restaurantele cu specific românesc. Mergeți și în împrejurimi, veți găsi foarte multe locuri cu mâncare bună și primire călduroasă.

Nouă ne place la Marty, la Tonight, La Irish Pub, la Casa Piraților și peste tot unde mâncarea se face ca lumea.

# 2 Mă simt în siguranță în Cluj

Niciodată nu m-am simțit în nesiguranță în Cluj, mergând pe stradă. Ei bine, poate o singură dată, mai de mult, insă nimic sesizabil. Asta îmi place foarte mult la Cluj. Nu este orașul gangsterilor, nu vezi bătăi sau violență și chiar dacă este un oraș mare și pare înfiorător este un oraș bun de crescut copii.

Ăsta este un mare plus!

# 1 Este casa mea

Este casa mea, este locul în care mă simt în largul meu, locul în care m-am stabilit, în care iubesc și cresc. Este orașul care ne-a primit pe atâția cu brațele deschise, fără să ne judece, iar pe mine una nu m-a mai lăsat din brațe. Acestea sunt cele 10 lucruri care îmi place la Cluj, sumarizate, grupate și adunate.

Vouă ce vă place sau ce v-ar plăcea la Cluj? Sunt tare curioasă! 🙂

O zi de toamnă minunată!

A